streda 28. septembra 2016

domáce bryndzové fornetky/jednohubky




Úžasné jednohubky na výlet ako som ich robila ja pre kamošov alebo pre návštevu, na Silvestra na páááárty alebo len tak na mňamkové chrúmanie, ktoré pri pečení rozvoňajú celý byt a dokonca aj na druhý deň sa ich vôňa rozliezala po každom kúsku kuchyne.

čo treba:
250 g špaldovej múky (+ niečo na dopracovanie cesta)
2 čl sódy
1 čl himalájskej soli
čierne korenie, bylinky
90 g nastrúhaného parmezánu alebo nášho slovenského vršatca
90 ml kokosáku (nepoužívam maslo ale keď chcete môžete dať aj maslo)
pažitka
bryndza - ja som mala domácu urobenú mojim drahým čo bolo zhruba 400g
a kefír dávala som odhadom ;)

K múke prihodíme sódu, soľ (naša domáca bryndza je dosť slaná, čiže stačí do cesta dať iba troška), čierne korenie a bylinky (koriander, tymián, oregano - nemusia byť ale mne to tam chutí) a premiešame. Nastrúhaný syr spojím s kokosákom (tuhšej konzistenicie), pekne ich spolu v rukách premiešam a prihodím celú masu ku zvyšku. Prihodíme ešte nadrobno nakrájanú pažitku (tak do hrste menšej) a polovicu bryndze a dolejeme kefírom, aby bolo ceste ideálne na spracovanie. Všetko ručne stručne premiešame a necháme na chvíľočku odpočívať bez ladu a skladu v chlade, čiže v chladničke tak na 10-15 minút.

Teraz cesto hodíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme si ho tak na 1 cm hrúbky najlepšie na nejaký tvar čo vyzerá ako obdĺžnik. Potom do stredu rozprestrieme zvyšnú bryndzu, kľudne sa s tým pohrajte a pekne rovnomerne to rozložte (ja mám bryndzu skoro ako hladký tvaroh tak úžasne sa rozotiera). Teraz pospájame kraje cesta tak že ich preložíme do stredu ako pri balení darčeka :), tak aby sa stretli v strede a potom jednu stranu preložíme na druhú ako keby sme zatvárali knihu. Môžeme ešte vyvaľkať prípadne len potľapkať.
Ak vám to nevyjde a bude vám bryndza vytekať kade tade, kľudne môžete cesto dopracovať pridaním múky a spracovaním, znova vyvaľkaním do obdĺžnikového tvaru, ktorý bude mať hrúbka tak 2cm. Teraz už len narežeme na malé kocečky, obdĺlžničky, trojuholníčky, slniečka čokoľvek len chcete z toho mať.

Nakrájané kúsky môžeme hodiť do mrazničky a vytiahnuť tesne pred príchodom návštevy, aby boli čerstvé chrumkavé a rozvoniavali celý byt či dom.

Ak ich chceme spracovať hneď, tak ich poukladáme s menším rozostupom na pečiaci papier a vložíme do rozohriatej rúry na 15-20 minút na 200 (ku koncu zvyknem znížiť na 180) céčkových stupňov, pekne do zlatova.




A už len si počkať chvíľočku aby sme si nespálili pršteky a jazyk a môžeme papať.
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára