
Úžasné jednohubky na výlet ako som ich robila ja pre kamošov alebo pre návštevu, na Silvestra na páááárty alebo len tak na mňamkové chrúmanie, ktoré pri pečení rozvoňajú celý byt a dokonca aj na druhý deň sa ich vôňa rozliezala po každom kúsku kuchyne.
čo treba:
250 g špaldovej múky (+ niečo na dopracovanie cesta)
2 čl sódy
1 čl himalájskej soli
čierne korenie, bylinky
90 g nastrúhaného parmezánu alebo nášho slovenského vršatca
90 ml kokosáku (nepoužívam maslo ale keď chcete môžete dať aj maslo)
pažitka
bryndza - ja som mala domácu urobenú mojim drahým čo bolo zhruba 400g
a kefír dávala som odhadom ;)
K múke prihodíme sódu, soľ (naša domáca bryndza je dosť slaná, čiže stačí do cesta dať iba troška), čierne korenie a bylinky (koriander, tymián, oregano - nemusia byť ale mne to tam chutí) a premiešame. Nastrúhaný syr spojím s kokosákom (tuhšej konzistenicie), pekne ich spolu v rukách premiešam a prihodím celú masu ku zvyšku. Prihodíme ešte nadrobno nakrájanú pažitku (tak do hrste menšej) a polovicu bryndze a dolejeme kefírom, aby bolo ceste ideálne na spracovanie. Všetko ručne stručne premiešame a necháme na chvíľočku odpočívať bez ladu a skladu v chlade, čiže v chladničke tak na 10-15 minút.
Teraz cesto hodíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme si ho tak na 1 cm hrúbky najlepšie na nejaký tvar čo vyzerá ako obdĺžnik. Potom do stredu rozprestrieme zvyšnú bryndzu, kľudne sa s tým pohrajte a pekne rovnomerne to rozložte (ja mám bryndzu skoro ako hladký tvaroh tak úžasne sa rozotiera). Teraz pospájame kraje cesta tak že ich preložíme do stredu ako pri balení darčeka :), tak aby sa stretli v strede a potom jednu stranu preložíme na druhú ako keby sme zatvárali knihu. Môžeme ešte vyvaľkať prípadne len potľapkať.
Ak vám to nevyjde a bude vám bryndza vytekať kade tade, kľudne môžete cesto dopracovať pridaním múky a spracovaním, znova vyvaľkaním do obdĺžnikového tvaru, ktorý bude mať hrúbka tak 2cm. Teraz už len narežeme na malé kocečky, obdĺlžničky, trojuholníčky, slniečka čokoľvek len chcete z toho mať.
Nakrájané kúsky môžeme hodiť do mrazničky a vytiahnuť tesne pred príchodom návštevy, aby boli čerstvé chrumkavé a rozvoniavali celý byt či dom.
Ak ich chceme spracovať hneď, tak ich poukladáme s menším rozostupom na pečiaci papier a vložíme do rozohriatej rúry na 15-20 minút na 200 (ku koncu zvyknem znížiť na 180) céčkových stupňov, pekne do zlatova.
A už len si počkať chvíľočku aby sme si nespálili pršteky a jazyk a môžeme papať.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára