piatok 20. mája 2016

KIMCHI - po našom vege Kimči



naložené kimči v pozadí so slovenským kamarátom kapustičkou




"Kimčíííííííí" kričia všetci Kórejčania namiesto nášho známeho "sýýýýýýýr",  keď chcú vytasiť biele zuby pred foťákom.


Kimchi je tradičné kórejské jedlo vyrábané z fermentovanej teda kvasenej sezónnej zeleniny. Je to taká kórejská obdoba našej kyslej kapusty. A keďže nakvasenú domácu kyslú kapustu zbožňujeme, pustili sme sa do výroby aj tej kórejskej.
V pôvodnom recepte sa nachádza aj rybia omáčka a krevetová pasta, ale naše kimči bude mať vegetariánsky šat, tak sme ich vylúčili.


čo si treba prichystať okrem dobrej nálady a chuti do práce :) :
základom je čínska kapusta
3-4 ks červená cibuľa, mal by tu byť pór ale použili sme čo sme mali
6 strúčikov cesnaku
zázvor väčší kus - podľa uváženia, my zázvor milujeme preto nám  nevadí veľké množstvo
rozdrvené chilli papričky, kto koľko znesie či unesie :D
himalájska soľ (dávame od oka ale mali by byť 2 lyžice)
melasa (1 lyžička)
to najdôležitejšie


ako na to? čím jednoduchšie tým lepšie
Čínsku kapustu si nakrájame na menšie či väčšie kúsky, ako sa podarí a ako nás bude poslúchať nožík v spolupráci s rukou. Cibuľku, zázvor a cesnak sme šupli do mixéra (používame smoothie mixér, ktorý je naozaj  obrovský zázrak v našej domácnosti), pridali sme chilli papričky a soľ s troškou vody a poriadne rozmixovali na krásnu červenú kašičku-pastu, do ktorej sme primiešali melasu (obsahuje veľmi veľa vitamínov).
A teraz postupne nakladáme do pohára kapustu a zalejeme pastou, ďalšia vrstva kapusty a opäť pasta až kým neminieme posledný kúsok kapusty a poslednú kvapku pasty, prilejeme troška vody a necháme prírodu/kapustu pracovať v uzavretom pohári, kľudne aj na slniečku.
Dá sa to aj inak. Všetku kapustu si hodíme do misky prišupneme kašičku a rukami všetko pekne premiešame, aby sa nám prepojili všetky chute (len potom pozor na pretieranie očí) a celú zmes nakladáme do pohára.



Kvasenie trvá 2-3 dni ak je veľmi teplo stačí mu aj jeden deň. Môže sa podávať ako príloha k čomukoľvek. My si ho radi dáme ako ľahkú večeru len tak do misky s tekvicovými sezamovými chia semienkami a troškou oliváču a tekvicového oleja. Skutočná lahôdka.












Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára