utorok 7. júna 2016

Vege burger z mungo klíčkov

 




























Tak a máme tu opäť klíčky MUNGO -zdravota dobrá ;)

Hľadala som ďalšie využitie mungo klíčkov okrem šalátiku a vynikajúcej šťavy - vitamínovej bomby :)
a napadlo ma vyskúšať vegetariánsky burger a podarilo sa.. Let's go!

čo treba:
mungo klíčky
jarná cibuľka
červená repa
olivový olej
pomletá pohánka
kukurica (konzerva)
cesnak
petržlenová vňať
oregano čerstvé
citrónová kôra
zeleninové obloženie - ľadový šalát, rajčina, červená cibuľa, paprika, rukola
horčica/kečup - kto čo má rád
bylinky, korenie, slnečnicové semiačka
a buď žemlička alebo ako sme my použili tortilla


Najskôr som si mungo klíčky prevetrala cez šalátovú odstredivku, pokrájala som si jarnú cibuľku, a nastrúhala červenú repu. Do veľkého woku som si šupla oliváč nech sa nám poriadne rozpáli, nasledovali ho vzápätí jarná cibuľka a cesnak, troška ich treba po tom oliváči ponaháňať nech nám chytia peknú sklovitú farbu a rozvoňajú celú kuchyňu. O chvíľu tam už aj leteli všetky mungo klíčky, nastrúhaná repa, petržlenová vňať s oreganom. 
 
Prihodila som soľ, koreniny - opäť dávam rímska rasca, koriander, tymián, bazalku, ligurček, chilli, trocha kajanského, čierne pomleté korenie a trošička saturejky. Z každého odoka (môžu aj nemusia byť, každý ako uzná za vhodné čo použije). Premiešala som to a nechala tak 20 minutiek podusiť, variť, opiecť odokryté.

Potom som všetko šupla do veľkého mixéra a rozmixovala, prihodíme tam ešte zopár tak za hrsť slnečnicových semiačok a domixujeme definitívne na hmotu, z ktorej už budme tvarovať fašírky - burgre čokoľvek :D Pekne vo svojich ručičkách najlepšie.

Nachystáme si gril alebo panvicu šupneme troška oliváču na vrch, rozpálime a hodíme tam naše krásne vytvarované burgery. A už len čakáme kým sa nám ugrilujú/upečú z oboch strán. Kto chce a má čas môže si nechať hmotu odležať v chladničke 2-3 hodiny, prípadne ak vám niečo zostane na druhý deň, aj táto verzia je vynikájúca.


Kým sa nám grilujú vo vlastnej šťave naše burgeríky, nachystáme si tortillu ohriatu na sucho na vedľajšom grilovacom mieste a fakt iba na sekundu aby sa nespiekla :D natrieme horčicou prípadne kečupom, dáme cibuľku šalátik, rukolu, rajčinky, papriku, chili omáčku a na vrch už len hotové fašírky 2-3 koľko kto zvládne :D (v prípade žemličky si obložíte žemličku a do nej burger)
Je to vynikajúce MŇAM
 




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára