
Bez varenia, bez pečenia zdravý rýchly a chutný raw koláčik.
čo treba:
mak - odšťavený
vlašské orechy a mandle
3 jabĺčka
kokos
melasa/med
citrónová šťava
datle, brusnice
krém: avokádo, kakao, tahini pasta a med a posekané lieskovce
Základ koláčiku tvorí mak zmiešaný s posekanými orieškami a kokosom. (Čo to znamená odšťavený mak? Urobili sme si makové mlieko s pomocou odšťavovača. Mak je potrebné si predtým namočiť do vody aspoň na pár hodín. Potom ho celý preženieme cez odšťavovač a vznikne nám v jednej nádobke mlieko plné vápnika a veľmi chutné a v druhej nádobe nám zostane zbytok maku, ktorý sa vynikajúco hodil do tohto koláčika. Ale určite sa dá použiť aj normal mak namočený na pár hodín vo vode, s tým že do zmesi dáme mak vysušený bez vody. )
K maku orieškom a kokosu prišupneme postrúhané jabĺčka, primiešame jednu veľkú lyžicu melasy (alebo medu), asi 1-2 lyžičky kokosáku a trocha citrónovej šťavy. Predtým som si ešte namočila pár kúskov datlí a brusníc do vody na cca 15 minút. Tieto potom poriadne rozmixujeme v mixéri a hodíme k ostatku a dobre premiešame. Najlepšie rukami sa troška pohrať s týmto cestom. Potom všetko pekne poputuje do formy na koláčik.
a teraz ideme na krém na vrch koláčika, ktorý dotvára neuveriteľnú chuť celému koláču ;)
Stačí nám na to zrelé avokádo, kakao, med a tahini pasta (kúpili sme akurát v lidli - ale nemusí byť). Avokádo olúpeme vnútro vyberieme rozmačkáme vidličkou prihodíme kakao, troška tahini pasty a lyžičku medu. Premiešame a máme krásnu chutnú polevu, ktorú rozotrieme na celý koláčik a už len stačí posypať posekanými lieskovcami prípadne inými orieškami :)
Hodíme do ladničky schladiť na nejaký čas a potom si už len vychutnávať tú dobrotu.
.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára